PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

Vožnja u zimskim uslovima – Od opreme do uključivanja u saobraćaj, donosimo savjete za vožnju u zimskim uslovima


Vožnja u zimskim uslovima vjerovatno je najgora noćna mora za vozače jer vožnja u istim nije nimalo privlačna – kiša, snijeg i led. 

Ni oni najbolji vozači tada nisu najsigurniji u sebe, a kako bi se izbjegle saobraćajne nezgode i problemi, automobil treba pripremiti za loše vremenske uslove, ali i prilagoditi vožnju klizavim i mokrim cestama.

 

Zimska oprema i prilagođavanje vožnje zimskim uslovima dva su najvažnija preduslova za sigurnu vožnju zimi.

 

Osim pripreme kompletnog vozila, od guma do metlica na brisačima, još je važnije odgovorno ponašanje vozača u izazovnim vremenskim uslovima!

 

Prije polaska na put zimi obavezno treba  provjeriti vremensku prognozu jer čemu se dovoditi u opasnost ako su na dionici kojom putujete najavljeni snijeg i led. Ipak, ako je put i u takvoj situaciji neodgodiv, zapamtite: nikuda bez adekvatne opreme, antifriza, punog rezevoara goriva i metlice i lopate za čišćenje snijega jer, između ostalog, i zakonska je obaveza vozača u saobraćaju koristiti automobil potpuno očišćen od snijega, kako sa stakala i retrovizora tako i s krova vozila.

Oprema automobila

 

Odgovarajuća priprema vozila može eliminirati velik dio opasnosti koju nosi zimska vožnja

 

- Zimske gume svakako su pojam koji podsjeća na klizave ceste i izazovne zimske uslove pa od njih i kreće cijela priprema vozila. Samo zimske gume zbog svojeg sastava i konstrukcije omogućuju bolju vuču i kraći zaustavni put. Zbog različite smjese zimska guma na temperaturama ispod 7 stepeni ostaje elastična i daleko bolje prianja na podlogu. Tome, također, pridonosi velik broj zareza (tzv. lamela) koji onemogućuju nakupljanje snijega i blata na gaznom sloju, a tu su i visoko prianjajuće bočne stranice gume.

 

- Obratite pažnji na pritisak u gumama. Većina vozača provjerava pritisak u prosjeku tri puta godišnje, pa samim time imaju premali pritisak jer je po uputstvima nekih proizvođača pritisak potrebno provjeravati svake dvije sedmice. Preporuka je da pritisak u gumama držite barem 0,2 bara većim od onoga što je propisao proizvođač vozila. Nikako nemojte zaboraviti na rezervni točak, uvijek ga držite na najvećem pritisku koji je propisao proizvođač.

 

- Zimske gume uveliko gube svojstva kada se profil gume istroši do 4 mm dubine. Istrošenije ili starije gume bez obzira na pogon uvijek stavite na prednje točkove. Preporuka je da zimi koristite zimske gume na svim točkovima, ostale kombinacije bitno narušavaju sigurnost vozila.

 

- Nemojte zaboraviti odgovarajuće lance za snijeg, a bilo bi poželjno da vježbate njihovo stavljanje dok je još lijepo vrijeme kako bi vam poslije bilo što lakše.

 

- Prije zime provjerite akumulator jer pri niskim temperaturama performanse akumulatora drastično opadaju i otežavaju paljenje motora. Nemojte sebi dopustiti da za vrijeme vožnja u zimskim uslovima ne možete pokrenuti motor. Zamijenite ga na vrijeme.

 

- Također, provjerite svjetla i signalizaciju, pogotovo onu koju ne koristite često, a to su svjetla za maglu. Bitno je da vas i u najgorim uslovima vide drugi učesnici u saobraćaju.

 

Metlice brisača zamijenite ako su dotrajale jer su zimi izložene većim naporima.

 

- Provjerite stanje antifriza, odnosno gdje je temperatura smrzavanja, i po potrebi ga zamijenite. Uvijek imajte dovoljno tekućine za pranje stakala.

 

- Zimi je preporuka da se uvijek vozite s punim rezervoarom goriva kako ne biste ostali bez njega ako zapnete duže u koloni. Također, poželjno je u vozilu imati čistač za snijeg i led, rukavice, manju lopatu, topliju jaknu i vodu za piće.

 

Prije uključivanja u saobraćaj

 

- Provjerite vremensku prognozu i stanje na cestama te u slučaju lošeg vremena, ako možete, odgodite putovanje ili koristite javni prijevoz.

 

- Potpuno očistite vozilo. Zakonom ste obavezni osim staklenih površina i retrovizora, očistiti cijelo vozilo, rasvjetna tijela i registarske tablice.

 

- Nemojte zagrijavati vozilo na mjestu, moderna vozila moguće je zagrijati na radnu temperaturu jedino vožnjom.

 

- Kod namještanja temperature u kabini vrijedi pravilo: noge na toplom, glava na hladnom! Posebno je važno ne pregrijati prostor jer nas toplina uspavljuje. Klima-uređaj koristite i zimi, paralelno s grijanjem. To je najbrži način da potpuno odmaglite stakla i osigurate maksimalnu preglednost. Sjetite se da se na zaprljanom staklu puno lakše kondenzira vlaga, neka vam stakla s unutrašnje strane uvijek budu čista.

 

- Većina vozača ne rukuje ispravno ventilacijom u vozilu jer jedino neispravno korištenje ventilacije uzrokuje magljenje stakala.

 

- Informirajte se, isprobajte i naučite čemu služe i kako pravilno koristiti sisteme u vozilu kao što su ABS, ASR (TCS), ESP, BAS i ostali sistemi aktivne sigurnosti koje imate u vozilu. Preporuka je svakako trening sigurne vožnje.

 

U saobraćaju

 

- Ubrzavati polagano i kontrolirano kako biste izbjegli proklizavanje. Veća je vjerojatnost da će automobil proklizati pri većem broju obrtaju motora.

 

- Potrebno je održavati veći razmak – što znači da imamo dovoljno prostora za sigurno zaustavljanje. Put kočenja na snijegu i ledu drastično je duži nego na suhom kolovozu.

 

- Kod svake kritične situacije treba stisnuti kvačilo – vučnu silu na taj način isključujemo i tako ćemo najlakše stabilizirati automobil. Kod automatskog mjenjača to ćemo učiniti tako da panično otpustimo papučicu gasa. Automatski mjenjač prepoznaje panično otpuštanje gasa i u istom trenutku isključuje vučnu silu. Zapamtimo da na klizavom kolovozu ne zakrećemo volan naglo, nego smireno i s mjerom. Ruke na volanu uvijek držite na stalnim mjestima (15 do 3 ili 10 do 2 sata). Nakon nekog vremena znat ćete koliko je potrebno okrenuti volan za pojedinu krivinu. Na taj način izbjegavate tipičnu grešku vozača da u kritičnoj situaciji okrenu volan više nego što je potrebno, čime otežavaju skretanje vozila i produžuju put kočenja vozila s ABS-om.

 

- Ne prelazite preko većih lokvi vode ili usporite jer možete potpuno izgubiti kontrolu nad vozilom zbog pojave vodenog klina.

 

- Budite oprezni, posebno na vijaduktima i mostovima zbog stvaranja poledice iako je temperatura zraka iznad nule.

 

- Najbolji savjet uvijek je i onaj najjednostavniji: ako su najavljene velike količine padavina, ostanite kući ili odgodite put ako možete. Najčešće 24 sata čini razliku između teških zimskih uslova i potpuno očišćenih glavnih saobraćajnica. Bez obzira na to koliko dugo vozite, zimi treba biti svjestan da u saobraćaju ni oni najbolji nisu dovoljno iskusni. Ako možete, radije koristite javni prijevoz i smanjite rizik u saobraćaju.





ORYX

Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S