PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

KOČENJE NOŽNOM KOČNICOM I MOTOROM

Želite li usporiti auto morate maknuti desnu nogu sa gasa i pritisnuti kočnicu.

Čim pustimo gas auto počne usporavati zbog inercije, raznih sila koje djeluju na vozilo i motora kojemu više ne dajemo gasom gorivo, a klipovi u cilindrima motora i dalje stvaraju kompresiju, tj otpor. Inercija ili tromost je jedno od osnovnih osobina svih čestica u svemiru koje imaju masu, tj. masa je mjera inercije tijela.

Ta se osobina manifestira kao opiranje tijela promjeni stanja kretanja, što je izrečeno prvim Newton-ovim zakonom. U osnovi, to znači da bi se tijelu promijenio intenzitet brzine i/ili smjer brzine, na to tijelo mora djelovati sila.

Uočimo da za promjenu smjera kretanja nije potrebna i promjena intenziteta brzine.

Opiranje promjeni stanja kretanja očituje se u pojavi inercijalne sile koju tijelo “osjeća” prilikom ubrzavanja i/ili prilikom kretanja po nepravolinijskoj putanji.

Dobar ilustrativni primjer za slučaj promjene intenziteta brzine je vožnja u automobilu.

Svi znaju iz iskustva da prilikom ubrzavanja u vožnji sjedalo pritišće na naša leđa, kao da nas nešto vuče prema natrag, dok prilikom usporavanja nastavljamo s kretanjem prema vjetrobranskom staklu, kao da nas nešto vuče prema naprijed.

Efekt je izraženiji što je veća masa tijela i/ili promjena brzine, tj. ubrzanje.

Kočnicu pritisnete blago i prema potrebi. Kočite i usporavate auto bez pritiskanja papučice spojke. Na taj način kočite i motorom.

Broj okretaja motora se smanjuje. Možete kočiti sve do minimalnog okretaja motora.

Nakon toga morate pritisnuti papučicu spojke i promijeniti u niži stupanj prijenosa.

Dignete papučicu spojke i nastavite voziti u nižem stupnju prijenosa, a da pritom ne mičete nogu sa kočnice.

Ponavljajte postupak sve do druge brzine. U drugoj brzini se zaustavite. Instruktori vožnje imaju izreku: Kako po stepenicama gore, tako po stepenicama dolje !

Drugim riječima kako ste ubrzavali gasom i mijenjali brzine prema gore, tako kočite i usporavate kočnicom i mijenjajte brzine prema dolje.

Teže je početniku u vožnji pravilno kočiti nego pravilno ubrzati zbog manjka informacija koje auto pruža. Nekada prilikom intenzivnijeg kočenja nemate vremena kočiti motorom.

Ipak pokušajte da nikada prvo ne pritisnete papučicu spojke. U protivnom auto može i ubrzati. Gubi se finoća kočenja. Savjet: prilikom kočenja kočite prvo jače, pa onda popuštajte kočnicu.

Zustavljate se zapravo popuštajući kočnicu. Na taj način se neće akumulirati sila kretanja, odnosno zaustavljanja u jednu točku i nećemo imati grubo zaustavljanje.

Zašto iskusniji vozači stave u ler, odnosno ručicu mjenjača brzina stave u neutralni položaj i tek onda koče i zaustave se u leru ?

Nije greška, ali početnicima u vožnji se ne preporuča. Vi morate znati i kočiti motorom, tj. mijenjati brzine prema nižoj.

Kasnije ćete izgraditi svoj stil vožnje !

Iskusniji vozači znaju kočiti motorom kad imaju potrebu (skliska cesta, nagla promjena brzine kretanja i sl.) !

A i ne zaboravite da ste u autoškoli obvezni kočiti na taj način, jer ispitivaču na ispitu iz vožnje morate pokazati da znate kočiti na ispravan način.Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S