PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

SIGURNA UDALJENOST I SIGURNOST

Vožnja na prekratkoj sigurnosnoj udaljenosti je jedan od najčešćih uzroka saobračajnih nesreća. Većina tih uzroka je povezana sa prebrzom vožnjom.
Vozač je dužan da svoje vozilo drži na takvoj udaljenosti od drugih vozila sa obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti saobračaja, ne izazove opasnost i ne ometa druge vozače.
Velika većina vozača vozi preblizu i zanemaruje dužinu zaustavnog puta vozila u odnosu na promjene brzine, vremenske uslove i stanje ceste.

Kolika je sigurnosna udaljenost?

Za sigurnosnu udaljenost vrijedi pravilo: vozač koji vozi za drugim vozilom po istom prometnom traku, mora voziti za njim na udaljenosti, koja nije manja od udaljenosti, koju pri toj brzini vožnje vozilo pređe u dvije sekunde, osim ako nije drugačije određeno saobračajnim znakom.
Na vlažnoj cesti, razmak treba povećati na 4 sekunde, a u zimskim uslovima na minimalno 6-8 sekundi. U idealnim vremenskim uslovima, sigurnosna udaljenost od 2 sekunde pri pojedinoj brzini iznosi:

Brzina (km/h) Sigurnosna udaljenost (m)
130 72
120 67
110 61
100 55
90 50
80 44

Vozilo u suprotnom smjeru

Prilikom uključivanja u vožnju auto putem, u svim slučajevima (naplata, čvorovi, odmorišta), budite oprezni i pratite postavljenu saobračajnu signalizaciju kako se i sami ne bi našli u suprotnom smjeru!
Prilikom vožnje auto putem, budite svjesni mogućnosti susreta s vozilom koje se kreće u suprotnom smjeru, stoga je preporučljivo da kod pretjecanja, osim provjere vozila koja se kreću iza vas, provjerite i stanje na traci za preticanje ispred vas.
Redovno pratite informacije o stanju na cestama putem radija, koje će vam dati pravovremena saznanja o eventualnom incidentu vožnje u suprotnom smjeru na autocesti, te važne poruke i savjete za sigurnu vožnju.
Pridržavajte se obveza i ograničenja putem svjetlosno promjenjive signalizacije i poruka na informacijskim portalima.

Važna napomena

Ukoliko dobijete informaciju (putem radia) o kretanju vozila u suprotnom smjeru, na dijelu autoceste na kojoj se vi nalazite, smanjite brzinu vožnje na 40 km/h, te s povećanim oprezom nastavite vožnju po desnoj prometnoj traci bez preticanja uz uključena sva četiri pokazivača smjera.
Zaustavite vozilo na prvom odmorištu uz autocestu i pričekajte informaciju o prestanku opasnosti. Ako ste sami uočili vozilo koje se kreće u suprotnom smjeru na autocesti, odmah dojavite informaciju policiji.
Tek kada dobijete informaciju da je incidentna situacija završila nastavite s normalnom vožnjom po autocesti.

Pomoć na auto putu

U slučaju kvara na vozilu, ako ne postoji mogućnost zaustavljanja na parkiralištu uz autocestu, zaustavite vozilo na zaustavnoj traci (ili SOS ugibalištu) neposredno uz rub kolnika i uključite sva 4 pokazivača smjera.
Obucite reflektirajući prsluk i na propisanoj udaljenosti postavite sigurnosni trokut za obilježavanje zaustavljenog vozila (na autocesti preporučljiva udaljenost je 100 metara).
Telefonskim pozivom na +387 33 1282 (BiHAMK) zatražite tehničku pomoć na cesti (0-24h).
Slijedite upute operatera, te pričekajte vučnu ili servisnu službu na sigurnom mjestu izvan vozila.

Kako se ponašati ako naiđete na prometnu nesreću?

Upalite sva četiri pokazivača smjera i uz povećan oprez zaustavite svoje vozilo na zaustavnoj traci na sigurnoj udaljenosti. Ugasite motor, ostanite pribrani i smireni.
Obucite sigurnosni reflektirajući prsluk i osigurajte mjesto nesreće sigurnosnim trokutom, ako to već nije učinjeno.
Odmah obavijestite policiju direktno na tel.broj 122.
Ne pomičite povrijeđene osobe, osim ako su u neposrednoj opasnosti od požara ili eksplozije. Ozlijeđenim osobama u prometnoj nesreći, u okviru svojih znanja i sposobnosti pružite prvu pomoć. Ostanite na mjestu događaja do dolaska policije.Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S