PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

PODEŠAVANJE RETROVIZORA

Retrovizori se podešavaju nakon što ste podesili sjedište vozača u najpogodniju poziciju za vožnju.Prvi korak je da podesite unutrašnji retrovizor.
Dok sjedite na vozačkom mjestu, podesite unutrašnji retrovizor tako da vidite kompletno zadnje staklo automobila, odnosno cestu ili prostor iza vas. Pri tom, pazite da ne ostavljate tragove prstima na ogledalu. Preporučeno je da se podesi blago prema gore, kako bi ste vidjeli udaljena vozila.Drugi korak je podešavanje lijevog vanjskog retrovizora.
Dok sjedite na vozačkom mjestu, podesite lijevi vajnski retrovizor tako da vidite četvrtinu svog vozila. Prilikom vožnje, taj dio vozila će te vidjeti kao fiksiran objekat bez obzira na brzinu kretanja.
Na taj način možete lakše odrediti brzinu kretanja drugih učesnika u saobračaju sa vaše lijeve strane. Prilikom parkiranja vozila, možete odrediti udaljenost od drugih vozila i objekata sa lijeve strane.
Visinu retrovizora podesite sa paralelom ceste.Treći korak je podešavanje desnog vanjskog retrovizora.
Dok sjedite na vozačkom mjestu, podesite desni vajnski retrovizor tako da vidite četvrtinu svog vozila. Prilikom vožnje, taj dio vozila će te vidjeti kao fiksiran objekat bez obzira na brzinu kretanja.
Na taj način možete lakše odrediti brzinu kretanja drugih učesnika u saobračaju sa vaše desne strane. Prilikom parkiranja vozila, možete odrediti udaljenost od drugih vozila i objekata sa desne strane.
Visinu retrovizora podesite sa paralelom ceste.Podešavanje unutrašnjeg retrovizora u noćnim uslovima zasljepljivanja.
U noćnim vožnjama, česta pojava je zasljepljivanje uslijed prejakih i neadekvatnih svjetala na vozilima koja se kreću iza vas. Na unutrašnjem retrovizoru postoji poluga, kojom ublažavate takvu vrstu zasljepljivanja prilikom vožnje. Povucite polugu prema dole ili gore i više nemate problema sa vozilom iza vas.


Više o retrovizorima


Službeni naziv za retrovizore je vozačka ogledala.
Retrovizori ne pokazuju tačno! Oni pokazuju objekte udaljenije nego što u stvari jesu. To je zbog zakrivljenosti ogledala, odnosno svog oblika, retrovizori su parabolični.
Na taj način retrovizori obuhvataju veći prostor. Zakrivljenost ogledala nije na svim vozilima, odnosno retrovizorima ista. Retrovizori moraju biti u granicama homologacije.
Unutrašnji retrovizor prikazuje objekte najrealnije.
Spoljni lijevi retrovizor prikazuje objekte udaljenije nego što jesu, dok spoljni desni retrovizor prikazuje objekte još više udaljene.

Najčešči načini za podešavanje retrovizora

Zavisno od opreme vozila, vanjski retrovizori se mogu najčešće podešavati na slijedeći način:
  • - Pomoću manuelne poluge koja se najčešće nalazi uz retrovizor sa unutarnje strane vrata.
  • - Pomoću elektronske poluge koja se najčešće nalazi uz retrovizor sa unutarnje strane vrata.Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S