12 lekcija za vozače

12 LEKCIJA ZA VOZAČE    Čak i najiskusniji vozači koji iza sebe imaju godine i godine vožnje automobila, ne znaju neke suptilne sitnice koje im mogu znatno olakšati vožnju. Zato vam mi predstavljamo dvanaest trikova koji će učiniti da vozite sa lakoćom, izbjegnete opasne situacije i postanete pouzdan i siguran vozač.


1. Provjerite kako su vam namješteni retrovizori


Proverite kako su vam namešteni retrovizori
Foto: brightside.me
Ako vam retrovizori nisu pravilno namješteni, pojaviće se slijepa tačka. Slijepa tačka je dio puta koji ne možete da vidite, pa tako možete propustiti automobil koji se kreće u susjednoj traci. Da biste eliminisali slijepe tačke, podesite retrovizore sa strane tako da u njima ne možete da vidite svoj automobil. Da biste provjerili da li ima slijepih tačaka, vozite pored parkiranog automobila unazad, gledajući u retrovizor. Čim vam nestane iz retrovizora, trebalo bi da ga vidite perifernim vidom. Centralni retrovizor mora biti podešen tako da u njemu vidite cijeli zadnji prozor. Podešavajte ga dok ste u normalnom položaju za vožnju.

2. Naučite da osjetite gdje su točkovi

Naučite da osetite gde su točkovi
Foto: brightside.me
Ako želite da izbjegnete rupe na putu i da ne oštetite ratkapne dok parkirate, morate da naučite da osjetite gdje su točkovi. Uzmite praznu plastičnu flašu, zgazite je nogom i stavite je na put. Vežbajte da vozite preko nje lijevim i desnim prednjim točkom. Otvorite prozor da biste čuli pucanje flaše.

3. Parkirajte gledajući u prozore i retrovizore

Parkirajte gledajući u prozore i retrovizore
Foto: facebook.com
Kada parkirate pod pravim uglom, zaustavite se kada vidite ivičnjak ispod retrovizora. Na ovaj način će udaljenost između ivičnjaka i automobila biti minimalna, a nećete ogrebati branik. Kada parkirate paralelno, vodite računa da ne oštetite ratkapne. Zalijepite parče ljepljive trake na dno šoferšajbe. Zaustavite se kada se traka poklopi sa ivicom ivičnjaka. Kada paralelno parkirate, bolje je da idete unazad: na ovaj način, vidjet ćete ivičnjake u retrovizorima, pa im se nećete suviše približiti.

4. Osušite kočnice nakon vožnje kroz baru


Osušite kočnice nakon vožnje kroz baru
Foto: brightside.me
Kada vidite i najmanju baru, usporite i prođite lagano kroz nju bez manevrisanja ili promjene brzine. Ako vozite brzo, voda može ući u sistem paljenja i dovesti do gušenja motora, a možete izgubiti i kontrolu nad automobilom. Nakon što pređete baru, ne mijenjajte odmah brzinu. Prvo osušite kočnice: dok pritiskate pedalu za gas, pritisnite nekoliko puta kočnicu. Trenje će izazvati toplotu, pa će voda ispariti iz kočionih pločica.

5. Pazite na manevar viših automobila ispred vas


Pazite na manevar viših automobila ispred vas
Foto: brightside.me
Posmatrajte ne samo automobile ispred vas, već i one dalje na putu. Vozači viših vozila (autobusa i kamiona) jasnije vide situaciju na putu. Ako svi krenu da mijenjaju traku odjednom, postoji šansa da se na tom mjestu dogodila saobraćajna nesreća ili da postoji neka blokada na putu. Slijedite ih i promijenite traku.

6. Ako automobil neće da se pokrene, uključite duga svijetla


Ako automobil neće da se pokrene, uključite duga svetla
Foto: boards.straightdope.com
Ponekada zimi, automobil neće da se pokrene iz prvog pokušaja. Prije nego što ponovo pokušate, zagrijte akumulator tako što ćete uključiti duga svijetla ili radio.

7. Spustite retrovizor niže noću

Spustite retrovizor niže noću
Foto: brightside.me
Mnogi vozači ne znaju da standardni retrovizori imaju dva položaja: za dnevni i noćni mod. Da biste izbjegli da vas zaslijepi automobil iza vas, promijenite ugao retrovizora tako što ćete ga spustiti niže.

8. Uključite klima uređaj


Uključite klima uređaj
Foto: mastermechanic.ca
Čak i kada ne koristite klima uređaj (na primjer zimi), uključite ga nakratko s vremena na vrijeme. U suprotnom, iscuriće rashladna tečnost i cijevi će ostati suhe.

9. Koristite redovno ručnu kočnicu


Koristite redovno ručnu kočnicu
Foto: brightside.me
Čak i kada se ne parkirate pod uglom, koristite redovno ručnu kočnicu da biste je održali u životu. Jedini izuzetak je veoma hladno vrijeme. U takvim uslovima, izbjegavajte korištenje ručne kočnice da se kočione pločice ne bi zamrzle.

10. Ako automobil u susjednoj traci usporava, slijedite ga


Ako automobil u susednoj traci usporava, sledite ga
Foto: facebook.com
Ako vidite da automobil u susjednoj traci usporava, uradite isto. Najverovatnije vozač želi da propusti pješaka ili životinju.

11. Ne dozvolite da vas zavara iluzija male brzine


Ne dozvolite da vas zavara iluzija male brzine
Foto: ops.fhwa.dot.gov
Na pravom putu, brzina može da izgleda dva puta manja nego što zaista jeste. Ako ne usporite prije nego što skrenete, automobil može da prokliza.

12. Ne okrećite točkove prije nego što skrenete lijevo


Ne okrećite točkove pre nego što skrenete levo
Foto: facebook.com
Opasno je da unaprijed okrećete točkove prije nego što skrenete lijevo. Oni moraju biti u početnoj poziciji. Ako vas udari automobil sa leđa, gurnuće vas u suprotnu traku i sudar sa drugim automobilima će biti neizbježan.

Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S