PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

Razmak između vozila u saobraćaju

RAZMAK IZMEĐU VOZILA U SAOBRAĆAJU   Razmak između vozila u saobraćaju je potreban razmak u kojem je vozač u stanju po potrebi zaustaviti vozilo.


Vozač je dužan vozilo u saobraćaju držati na potrebnom razmaku kako bi mogao zaustaviti svoje vozilo u svakom trenutku. Kada bi sva vozila u nizu bila iste vrste, tehničkog stanja i brzine razmak među njima odgovarao bi dužini puta reagiranja vozača. Kako je u saobraćaju vrlo česta raznovrsnost, ove razlike se moraju uvažavati kod određenja potrebnog razmaka. 


Razmak zaustavljenih vozila iznosi 1-2 m. Za razmak vozila u pokretu, jako je bitna brzina kretanja kao i razlika brzina i način usporenja. Ako se prednje vozilo kretalo manjom brzinom pa ste ga sustizali, a dođe li do naglog usporenja uz dužinu puta reakcije treba dodati i put kočenja, da bi se zaustavili bez naleta na to vozilo.

Kako se u nepovoljnim uslovima teže uočavaju okolnosti, a vozač često reagira sa zakašnjenjem i koči intenzivnije, iz sigurnosnih razloga razmak treba povećati za gradske uslove vožnje na 2 sec., a izvan grada na 3 sec.


Prema pravilima, razmak vozila ovisi o:


1. brzini vožnje
2. vrsti i stanju vozila
3. opreznosti vozača i očekivanju kočenja
4. vremenu i načinu reagiranja.


Zaustavni put na mokrom kolovozu se udvostručuje, a u nepovoljnim uslovima (snijeg, magla i poledica) utrostručuje. Vožnjom iza velikih vozila smanjuje se preglednost, a kočiona svjetla su često slabo uočljiva. 


Osim potrebnog razmaka bitan je i način kočenja, zato se na početku koči snažnije dok je inercija veća i bez prethodnog pritiskanja kvačila. Nakon usporenja vozilu ispred prilazi se polagano sa smanjenim pritiskom na papučicu kočnice i aktiviranjem kvačila. 

Važno je naglasiti da vozačima naglo smanjenje brzine nije dozvoljeno, osim u slučaju događaja koje vozač nije mogao predvidjeti. Pravilo je da vozač u koloni počinje reagirati na kočiona svjetla drugog ispred sebe. 

Zato se manje usporenje obavlja otpuštanjem gasa, a ne skakutanjem po kočnici.

Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S