PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

Preporuka kako se ponašati na putu prilikom susreta s teretnim vozilima



Nekada su kamioni bili gruba vozila koja su tražila čvrstu ruku i ogromno strpljenje vozača, jer bi im brzine vožnje bile vrlo malene, naročito kada bi se kretali brdovitim predjelima. Zbog male snage motora vožnja takvih vozila s prikolicama ili s poluprikolicom trajala bi vječno. Pitajte starije vozače nekadašnjih TAM-ova, FAP-ova ili Tatri kako im je bilo voziti pretovarene kamione krivudavim putem punim serpentina.


Današnji su kamioni toliko snažni, komforni, a u tehničkom i ergonomskom smislu gotovo savršeni.

Vožnja takvih kamiona ugodna je i udobna. Nažalost, to za sobom povlači želju za bržom vožnjom. S druge strane poslodavci imaju interes da im vozila prođu što više kilometara u jednome danu, pa tako neizbježno dolazi i do kršenja propisa i prekoračenja propisanih, dozvoljenih vremena trajanja upravljanja. Nerijetko, vozači zbog toga imaju problema u postupku kontrole saobraćaja!

Svjedoci smo da često i novi tegljači s poluprikolicom puni sigurnosnih sistema za pomoć prilikom vožnje završe u nečijoj kući, na nečijem automobilu, ili se prevrne pored puta!

Tome, zasigurno, nije krivo vozilo! Nije vjerojatno kriv ni put. Najvjerojatnije se je njegov vozač malo „zanio“,ili možda zbog umora, a možda i zbog stresa koji trpi od strane svoga poslodavca koji insistira da se na odredište dođe što prije, bez obzira na uslove na putu i saobraćaju.

U ukupnom broju saobraćajnih nesreća na našim putevima teretna vozila učesvuju s udjelom između pet i deset posto. Na prvi pogled ne zvuči puno… Ali ako uzmete u obzir njihovu masu, i što je još važnije, njihove vozače koji bi morali biti profesionalci i s tog aspekta uzorni učesnici u saobraćaju, taj udio u saobraćajnim nesrećama u svakom je slučaju (pre)velik.

Ipak činjenica je da oko 75 % dobara (roba) u Europi (kod nas vjerojatno još i više) prevoze kamioni? Svježi hljeb, mlijeko, meso, voće, povrće i drugo što svakodnevno kupujete u trgovinama dovozi se dostavnim teretnim vozilima namijenjenim za međugradski ili međunarodni prijevoz. Većinu njih ne viđamo na putevima, jer njihovi vozači svoj posao obavljaju u ranojutarnjim satima, dok nas većina još spava. I pored toga neizbježno je da se kao vozač u saobraćaju svakodnevno  susrećete sa teretnim vozilima raznih dimenzija.

 

Evo nekoliko kratkih preporuka kako se ponašati na putu prilikom susreta s teretnim vozilima, ako ih na putu sustignete ili ih želite preteći:


·         Prilikom mimoilaženja s teretnim vozilom osigurajte dovoljan bočni razmak. Usporite i svoje vozilo pomaknite što više ka ivici puta – ukoliko je to moguće. Ta vozila, osim što su puno šira nego  automobili, ponekad prevoze teret koji prelazi stranice njihova teretnog prostora, što je naročito opasno za vrijeme noćne vožnje. Ponekad se dogodi da se dio cerade ili užeta odveže i slobodno leprša oko vozila.

 

·         Putne krstarice noću svijetle kao „Novogodišnje jelke“. Svjetla su im povišena i strašno jaka. Postoji opasnost od zasljepljenja. Pomaknite vozilo udesno, smanjite brzinu i gledajte desnu ivicu puta. Procjenjujte širinu kamiona, ceste i bankine – ako vam zatreba još prostora. Ne reagirajte instinktivno, vozilo zadržavajte na cesti koliko je to moguće.

 

·         Nije rijetkost da takva vozila „siju“ sitno kamenje ili rasuti teret koji prevoze. Šljunak i kamenčići na cesti često budu njihovim gumama „katapultirani“ prema nazad. To predstavlja veliki rizik od oštećenja svjetala ili vjetrobranskog stakla vozila koje se mimoilazi ili vozi iza. Usporite i povećajte razmak, time ćete si bar djelomično pomoći, ako već ne izbjegnete udarac, da će udarna brzina kamenčića biti manja.

 

·         Za vrijeme kiše i neposredno nakon nje, tegljači pri prolasku podižu vodenu maglu koja vam u sekundi prekriva vjetrobran I  trenutno ostajete bez kontrole situacije ispred vašega vozila. Ako su vam neispravni brisači i prskalice vjetrobranskog stakla ili vam nedostaje tečnosti za pranje vjetrobrana, nakon mimoilaženja s njima teško da ćete vidjeti išta ispred sebe. U još težu situaciju dolazite vozeći iza kamiona, pogotovo ako su putevi prljavi, blatnjavi ili pokriveni snježnom bljuzgom. U takvim situacijama, uz pretpostavku da ste pripremili vozilo za vožnju (provjerili nivo tečnosti za pranje stakala, da ste ulili dovoljno tekućine protiv smrzavanja u zimskim uslovima, da su vam metlice brisača dobre), sustižući ili mimoilazeći se s takvim vozilima, povećajte brzinu brisača na maksimum, učestalo prskajte staklo čistom vodom. 

 

·         Prilikom pretjecanja tegljača s poluprikolicom ili teretnog vozila s prikolicom jako dobro procijenite imate li dovoljno prostora za izvođenje tako opasne radnje. Ta su vozila duga i do 18 metara, gotovo kao četiri putnička automobila. Ako se pri tom kreću velikom brzinom, put preticanja se uveliko produžave. Nemojte nasjedati na „dobronamjerne“ znakove njihovih vozača kada vam desnim pokazivačem smjera daju do znanja da ih smijete preticati na nepreglednom djelu puta. Vjerujte samo svojim očima i ne prelazite punu uzdužnu liniju! Prilikom preticanja nemojte očekivati da će vam se vozači teretnog vozila pomaknuti uz desni ivicu kolovoza, jer zbog svoje velike širine i mase oni izbjegavaju vožnju uz nedovoljno utvrđenu bankinu te se gotovo uvijek voze uz središnju uzdužnu liniju.

 

·         Pazite, često voze sporo i u kolonama, zabranjeno ih je preticati. Često i nemoguće. Čekajte da se razmaknu i da možete preticati jednog po jednog. Dobro procjenjujte možete li (ako su osigurani i svi drugi uslovi za sigurno preticanje) bez ometanja i opasnosti ući u prostor između kamiona u nizu.

 

·         Ako su natovareni (često i pretovareni) voze na uzbrdicama i putevima sa puno krivina, sporo, strpljivo ih slijedite. Ne očekujte da će se, kako to zakon kaže, isključiti na pogodnom mjestu i propustiti kolonu. Vožnja za takvim vozilima znači neugodno udisanje izduvnih plinova, buku, često izaziva nervozu, a i umor. Bez obzira na sve, ne dajte se isprovocirati, ako već neće stati vozač takvog vozila, zaustavite se vi, odmorite, vožnju nastavite za desetak minuta. Ako se odlučite na preticanje činite to samo ako su ispunjeni svi sigurnosni uslovi. Vodite računa o drugim vozačima automobila iza. I oni mogu nervozno, ishitreno i nesmotreno u preticanje. Pustite ih.

 

·         Ali kao što smo već rekli, dobar dio tih vozača vozi čak i većim brzinama nego što su dozvoljene na cestama, tako da njihovo preticanje postaje nepotrebno. Vozite strpljivo iza njih, držite dovoljan sigurnosni razmak i čekajte svoju – sigurnu priliku. 

 

Na kraju, nemojte se previše ljutiti na vozače teških teretnih vozila. I oni su Ljudi kao i Vi. Posao vozača je naporan, stresan i vrlo zahtjevan, naročito u međunarodnom prijevozu. Da njih nema, kompletna bi aktivnost Države stala ili se značajno usporila. Oni su krvotok svakog društva I privrede
No, sigurnost, međusobna tolerancija i uvažavanje svih učesnika u saobraćaju na putevima su ipak (naj)važniji!



 

Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S