PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

Trubiti ili blicati – pitanje je sad!


Automobilsku trubu vozači često koriste u ljutnji ili kako bi pozdravili prijatelja na cesti. Iako to nije kažnjivo, ona definitivno nije tome namijenjena i često ukazuje na nepristojnost vozača. Na nekim mjestima u gradovima, na primjer pored bolnica, postoje i znakovi o zabrani trubljenja, no treba biti upućen i u pravila kada se ona mora upotrijebiti zbog sigurnosti.



Zakon o sigurnosti saobraćaja na putevima jasno navodi kad se smije trubiti, tačnije kad se mora upotrijebiti zvučni signal. Tako je obavezno trubiti ako bi u protivnom postojala opasnost od saobraćajne nesreće, ako su pored ceste djeca koja ne obraćaju pažnju na kretanje vozila te pri ulasku u nepreglednu krivinu ili prije dolaska na prevoj na kojem je otežano mimoilaženje. Vozač je dužan da davanje zvučnog znak upozorenja svede na neophodnu mjeru.



Od sumraka do potpunog svanuća u gore navedenim slučajevima vozač u pravilu, umjesto zvučnog znaka upozorenja upotrebljava svjetlosni znak upozorenja (blicanje). Njime se može koristiti i danju ukoliko to više odgovara uslovima na putu. Pritom mora paziti da ne zasljepljuje vozače koji dolaze iz suprotnog smjera.



Ne treba se ustručavati upotrijebiti trubu niti u slučaju kad dolazite pred sporednu bočnu nepreglednu uličicu iz koje može izaći vozilo nesvjesno vaše prisutnosti. To ne znači ‘sjesti’ na trubu, ali lagani dodir upozorenja može biti ključan i ako pretpostavite da ste vozaču u susjednoj traci u mrtvom uglu, a on planira skrenuti ili ako mislite da vas biciklista ili pješak koji se kreću po trotoaru ne vide.



Svjetlosni znak upozorenja daje se kratkim uzastopnim paljenjem dugih svjetala, ili uzastopnim paljenjem kratkih svjetala za osvjetljavanje puta, ili naizmjeničnim paljenjem, u kratkim razmacima, dugih i kratkih svjetala, vodeći računa pri tome da se time ne zasljepljuju vozači koji dolaze iz suprotnog smjera.



Opća vozačka kultura nalaže da se ne trubi bržima niti sporijima od sebe, onima koji kreću sporije na zeleno, nespretnije se parkiraju ili pak pješacima koji si uzmu malo više vremena za preći preko pješačkog prelaza.



Strpljenje u vožnji dobar je dio sigurnosti vas i ostalih učesnika u saobraćaju. Imajte to uvijek na umu.

 

Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S