PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

Šta se dešava s tijelom pri direktnom sudaru ako vozite 40 km/h

 ŠTA SE DEŠAVA SA TIJELOM PRI DIREKTNOM SUDARU AKO VOZITE  40 km/h     Kada je sigurnost djece u vozilima u pitanju najveći problem predstavlja zabluda velikog roditelja da im je dijete tokom vožnje najsigurnije u naručju.

– Ljudi ne znaju da prilikom čeonog sudara djeluju tijelom na svoje dijete ako ga drže u krilu ili rukama. Naime, u slučaju udesa ako nismo vezani mi nemamo snage da se zadržimo na mjestu jer na naše tijelo djeluju jake sile i pretvaraju nas u krpenu lutku ili projektil u vozilu. Primjera radi, prilikom udarca u zaustavljeni autobus pri brzini od 60 kilometara na sat, na tijelo djeluje ubrzanje 20 puta veće od gravitacionog ubrzanja (20g) što znači da postajemo 20 puta teži. Prema tome, u takvom sudaru majka koja je, recimo, teška 50 kilograma dobija težinu od čak tone, kojom pritiska svoje dijete u slučaju čeonog sudara – objašnjava Damir Okanović srbijanski stručnjak za bezbjednost saobraćaja.

Treba, takođe, uvijek imati u vidu da su djeca znatno osjetljivija u odnosu na odrasle.

– U nekom sudaru roditelji mogu proći maltene bez ijedne povrede, a dijete koje nije u auto-sjedištu da izleti kroz šoferšajbnu i pogine – objašnjava Okanović.

Koliko je značajno korištenje pojaseva i naprijed i pozadi odnosno auto-sjedišta može se i slikovito objasniti.

– U čeonom sudaru pri brzini od, recimo, 40 kilometara na sat, nevezani putnik na zadnjem sjedištu udara vozača ili suvozača kao da im je sa drugog sprata skočio na leđa. U takvoj situaciji tijelo nevezane osobe može poput projektila da ubije sve druge u vozilu iako oni imaju pojas – naglašava Okanović.

Vazdušni jastuk nije zamjena za pojas

Mnogi bez osnova smatraju da ne moraju naprijed da se vezuju ako u vozilu postoje vazdušni jastuci.

– Vazdušni jastuk nikako nije zamjena za pojas već ima efekta samo kad je vozač ili putnik vezan. Vazdušni jastuk se ispaljuje brzinom od 320 do 350 kilometara na sat i dešava se da pri čeonom sudaru ubije čovjeka koji nije vezan. Tada često dolazi do loma vratnog dijela kičme – ističe Okanović.

Vječito pitanje: Zašto me država tjera da koristim pojas?

Većina neodgovornih vozača i putnika kršenje zakona u vezi sa korištenjem pojasa pravda kontrapitanjem: “Zbog čega me država tjera da se vezujem kada je to moj život?”.

Međutim, kako kaže Okanović, to apsolutno nije tačno.

– Rekli smo već da nevezani putnik i vozač može prilikom prevrtanja poput projektila ubiti sve druge u vozilu koji koriste pojas. Takođe, postoji odgovornost i prema zajednici jer u slučaju povrede u sudaru angažuje se Hitna pomoć i ljekari u bolnici. Recimo, nedavno je jednog vikenda u Beogradu bilo toliko povrijeđenih u sudarima da su otkazane operacije u svim bolnicama. Jednostavno, zbog zbrinjavanja povrijeđenih u nezgodama potrošene su sve rezervi krvi tako da pacijenti koji su ranije zakazali operaciju nisu mogli da imaju tretman – naglašava Okanović.

Sudar pri brzini od 60 na sat kao skok sa petog sprata

Kako bi bilo jasnije koliko koban može da bude sudar, evo nekoliko primjera – pad sa koje visine je pandan čeonom sudaru prilikom određene brzine.

U prvoj koloni navedena je brzina automobila u kilometrima na sat, u drugoj visina sa koje se dostiže brzina jednaka sili čeonog sudara u metrima, a u trećoj sprat sa koje se dostiže brzina jednaka sili čeonog sudara.

40 6,45 drugi sprat
50 10,2 četvrti
60 14,9 peti
100 45,8 četrnaesti (u sudaru pri ovoj brzini ni pojas ne može pomoći)

Pogledajte obavezno ove video priloge ispod, i više nikada nećete sjesti nevezani u automobil, ili držati vaše dijete u krilu, ma koliko sporo vozili…

Pogledajte video prilog na https://youtu.be/fzbCeVQqrxA


Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S