PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

Vježbajte defanzivnu vožnju

VJEŽBAJTE DEFANZIVNU VOŽNJU       Poznat nam je moto – „Vježbom do izvrsnosti“ ili „Ponavljanje je majka mudrosti“.

U ovom slučaju morate biti svjesni kako sva moguća vježba defenzivne vožnje vas ne dovodi nužno do izvrsnog vozača, ali će vas posve sigurno učiniti sigurnim vozačem!

piše: Nenad ZUBER

Što više vježbate defenzivnu vožnju brže ćete razaznati korist od toga i postići povjerenje u samoga sebe. Najbolji način razvoja svojih vještina u defenzivnoj vožnji je vožnja manje opterećenim prometnicama, prometnicama manje gustoće prometa gdje se stiče samopouzdanje, a da se ne dovode u opasnost sudionici u okružju. U tim uvjetima koncentracija je na manje subjekata, a oprez na višoj razini.

Defenzivna vožnja podrazumijeva razvoj sposobnosti, vještina i talenta u izvođenju postupaka uvjetovanih tuđim postupcima. Za pravilno reagiranje morate prije svega biti udobno smješteni u automobilu kako biste najdjelotvornije mogli koristiti sve komande vozila. Morate biti „jedno“ s automobilom i morate biti svjesni njegovih svojstava i svojih potencijalnih sposobnosti.
Dostupnost svih komandi i njihovo najučinkovitije korištenje značajno je jer u najviše slučajeva nakon donošenja odluke o postupanju problem ćete razriješiti temeljnom akcijom kao što su kočenje, zaustavljanje, okretanje, davanje znaka svjetlima ili sirenom i slično. Međutim, u složenijim situacijama morat ćete koristiti kombinaciju dobro procijenjenih i glatko koordiniranih radnji kojima ćete vozilo izmaknuti iz opasnog područja, odnosno od izvora opasnosti. Na taj će se način minimizirati mogućnost sudara ili nesreće.

Jedini način za izvođenjem sigurne radnje je vježba, vježba, vježba …

Vježbajte!

Defenzivna vožnja uključuje kontrolu vremena, prostora, vidljivosti i to što je više moguće. No, morate biti svjesni kako nikada ne možete posve kontrolirati te faktore u konkretnim prometnim situacijama. Stalno morate vježbati i nastojati što fleksibilnije utjecati na postizanje cilja:

·          Vozite s povoljnim razmakom od vozila u slijedu (u koloni vozila);

·          Pazite na bočni razmak od vozila u okružju;

·          Osigurajte prostor za „evakuaciju“ (izmicanje od opasnosti);

·          Izbjegavajte vožnju „na repu“;

·          Neka vaši postupci budu jasni svima;

·          Komunicirajte stalno;

·          Budite vidljivi svima.

Sigurnosne pretpostavke defenzivne vožnje

Izbjegavanje potencijalne opasnosti na cesti sigurnosna je pretpostavka strategije defenzivne vožnje. Metode sigurne vožnje grade se na defenzivnim vještinama:

·          pretražujte pogledom ispred vozila što više korisnih detalja,

·          gledajte što dalje ispred vozila,

·          učite redoslijed pretraživanja – tražite što je važnije,

·          procjenjujte potencijalne opasnosti,

·          naučite što je opasnije – tome poklonite više pažnje,

·          izbjegnite opasnost, osmislite „put“ za izbjegavanje opasnosti,

·          reagirajte pravilno, točno i brzo.



Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S