PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

Vožnja po kiši

Ukoliko se budete pridržavali ovog kratkog uputstva vozićete se bezbjedno na mokrom i vodom prekrivenom putu.



Redovno kontrolišite gume

Prije nego što krenete na put provjerite pritisak u gumama i dubinu šare.

Usporite

Kada kiša pada ona se na putu miješa sa prljavštinom i uljem stvarajući uslove za klizanje. Najbolji način da izbjegnete klizanje je da usporite. Sporija vožnja pomaže gumama da uspostave kontakt s podlogom i postignu bolje prijanjanje. Izbegavajte oštro kočenje, a kad god je to moguće, usporavajte skidanjem noge sa papučice gasa i kočite motorom.

Kako spriječiti proklizavanje?

Proklizavanje se može dogoditi i najiskusnijim vozačima. Ako vam se to desi nemojte jako pritiskati kočnicu. Ako imate ABS nemojte kočiti isprekidano već pritisnite jako kočnicu i ne pravite nagle pokrete volanom.

Držite odstojanje u odnosu na vozilo ispred vas

Na mokrom putu je duži zaustavni put kočenja nego na suhom. Što je potreban duži put da bi se vozilo zaustavilo to je važnije da ne vozite suviše blizu vozila ispred vas. Sa istrošenom gumom rastojanje mora biti mnogo veće. Kontrolišite dubinu šare da biste mogli da procijenite koje rastojanje treba da držite.

Upalite svijetla

Upalite farove čim krenete. Ne samo da će vam pomoći da bolje vidite ispred nego će pomoći drugim vozačima da bolje vide vas. Upaljena zadnja poziciona svijetla omogućuju vozačima iza vas da vas lakše primjete. Redovno kontrolišite da li rade farovi, zadnja pozicona svijetla, stop svijetla i žmigavci.

Pripremite se za put

Vožnja po kiši zahtijeva pažljivo korištenje volana, kvačila, kočnice i gasa jer su šanse da pogriješite i dođete u opasnost mnogo veće nego na suhom putu. Za vrijeme kiše cipele su vam mokre, a nekad i blatnjave, i mogu lako skliznuti s papučice kočnice, kvačila ili gasa. Obrišite đonove o patosnice prije nego što krenete.

Kako izbjeći akvaplaning

Vidi o akvaplaningu na slijedećem blogu.

Zaustavite kada kiša postane suviše jaka

Jaka kiša može opteretiti brisače skoro neprekidnim mlazom vode koji se sliva niz staklo vjetrobrana. Kada se vidljivost toliko smanji da ne možete vidjeti ivice puta ni vozilo ispred vas sa bezbjedne distance treba se zaustaviti i sačekati da kiša prestane. Najbolje je stati na parkinzima pored puta ili drugim zaštićenim zonama. Ako je parkiranje u zaustavnoj traci jedino rješenje učinite to i sačekajte da kiša prođe. Uključite svijetla za upozorenje kako biste opomenuli ostale vozače.

Prva kiša je najopasnija

Na početku kiše, uslovi na putu otežavaju vožnju pošto voda, blato i ulje formiraju veoma klizav sloj. Vozači će osjetiti da je kontrola vozila umanjena i upozoravamo ih da budu pažljivi u prvih pola sata od početka kiše.

Oblačno vrijeme smanjuje vidljivost

Budite posebno pažljivi kada pretičete druga vozila.

Osušite kočnice poslije vožnje kroz vodu

Ako vozite kroz vodu koja je toliko duboka da može da pokvasi disk pločice, lagano pritiskajte kočnicu da biste ih osušili.

Nemojte voziti umorni

Zaustavite se svakih 2-3 sata ili na svakih 150-200 km da biste se odmorili.

 

Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S