PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

NAJČEŠĆI UZROCI SAOBRAĆAJNIH NESREĆA I SAVJETI RODITELJIMA


NAJČEŠĆI UZROCI SAOBRAĆAJNIH NESREĆA I SAVJETI RODITELJIMA                                                                                                                                                                                                                               Dobijanje vozačke dozvole za tinejdžera je veoma uzbudljiv događaj, međutim, vožnja automobila može biti posebno opasna za nove, neiskusne vozače. Vi kao roditelj možete pomoći da vaše dijete bude sigurno na cesti, te stoga, provjerite da li je vaš tinejdžer svjestan vodećih uzroka sudara u kojima učestvuju vozači-tinjedžeri i da li zna kako da ih izbjegne.

  • Br. 1—Neiskustvo vozača:

Stope sudara najviše su tokom prve godine od dobijanja vozačke dozvole. Omogućite svome djetetu koliko god je moguće više supervizirane vozačke prakse – najmanje 30 do 50 sati tokom perioda od prvih šest mjeseci. Na taj način vaš tinejdžer će dobiti vještine koje su mu/joj potrebne. Čak i kada stekne određeno iskustvo, može biti pametno ograničiti vožnju tinejdžeru u riskantnim uslovima kao što su vožnja tokom noći, tokom loših vremenskih uslova, na autoputu ili sa prijateljima. Kako vaše dijete bude sve više stjecalo vozačke vještine i iskustvo, olabavite ograničenja.

 

  • Br. 2—Vožnja sa prijateljima:

Rizik od sudara raste kada se vozači-tinejdžeri voze zajedno sa prijateljima. Gotovo u 2 od 3 smrtna slučajeva tinejdžera u saobraćaju, pored vozača-tinejdžera u automobilu su bili jedan ili više tinejdžera saputnika. Stoga se dogovorite sa vašim mladim vozačem da tokom najmanje prvih šest mjeseci ne prevozi prijatelje, ili možda eventualno samo jednog.

 

  • Br. 3—Vožnja tokom noći:

Noćni smtonosni sudari koji uključuju vozače-tinejdžere gotovo su dvostruko brojniji nego sudari u dnevnim satima. Noćna vožnja posebno je opasna jer vozači slabije vide i često su umorni. Dogovorite sa vašim tinejdžerom da tokom prvih šest mjeseci nakon dobijanja vozačke dozvole ne vozi nakon 9 ili 10 sati navečer.

 

  • Br. 4—Nekorištenje sigurnosnih pojaseva:

Tokom 2007. godine, 6 od 10 vozača-tinejdžera i 2 od 3 tinejdžera saputnika koji su poginuli u saobraćajnim nesrećama nisu koristili pojas. Vezanjem sigurnosnog pojasa smanjuje se rizik za vašeg tinejdžera od smrti ili teške povrede u saobraćajnoj nesreći za oko pola. Svaki put podsjetite tinejdžera da zaveže pojas – čak i ako se vozi negdje blizu.

 

  • Br. 5—Smetnje tokom vožnje:

Gotovo 8 od 10 sudara desi se u prve 3 sekunde nakon što nešto omete vozača. Najčešće distrakcije za vozače-tinejdžere predstavljaju: pričanje na mobilni telefon, korištenje elektronskih uređaja u autu, pisanje poruka na mobitelu, jedenje, odabiranje CD-a ili radio stanice, ili dovikivanje kroz prozor. Zabranite svom tinejžeru da se upušta u bilo kakve aktivnosti koje mu/joj mogu omesti pažnju tokom vožnje.

 

  • Br. 6—Vožnja uz pospanost:

Mladi vozači su na najvišem riziku ako voze dok su pospani, što uzrokuje hiljade sudara svake godine. Pored vožnje kasno po noći, tinejdžeri su najumorniji i na najvećem riziku kada voze između 6 i 8 izjutra. Osigurajte da vaš tinejdžer bude u potpunosti odmoran prije nego što sjedne za volan.

 

  • Br. 7—Nepažljiva vožnja:

Istraživanja su pokazala da tinejdžeri ne posjeduju u dovoljnoj mjeri sposobnost i zrelost da procjene rizične situacije. Pomozite svom djetetu da izbjegne nebezbjedne oblike ponašanja.

    • Brza vožnja: Utvrdite da li vaš tinejdžer poštuje znakove ograničenja brzine vožnje i da li zna prilagoditi brzinu uslovima na cesti.
    • Približavanje autu ispred: Podsjetite svog tinejdžera da održava dovoljan razmak u odnosu na vozilo ispred, da bi izbjegao/la sudar u slučaju da iznenadno kočenje bude neophodno.
    • Nedovoljno osmatranje ceste: Naglasite značaj stalnog osmatranja gdje se na cesti nalaze druga vozila. Osmotrite ispred sebe prije skretanja nalijevo; pogledajte sa strana kada preuzimate pravo prvenstva desnog na raskrsnicama; i iza sebe kada mijenjate trake.

 

  • Br. 8—Vožnja pod utjecanjem supstanci:

Od svih vozača-tinejdžera koji su učestvovali u fatalnim nesrećama tokom 2007. godine, gotovo 1 od 3 su konzumirali alkoholna pića prije nesreće. Stoga striktno primijenite pravilo nulte tolerancije kada je u pitanju alkohol za vašeg tinejždera-vozača.

 

Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S