PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

PRAVILNO SJEDENJE U AUTOMOBILU

PRAVILNO SJEDENJE U AUTOMOBILU


Napisao: Tomislav Seser


Pravilan položaj za volanom vozila je veoma bitan faktor koji utiče na sigurnost u vožnji. Pravilnim položajem za volanom umanjujete vrijeme reakcije u opasnim situacijama, sprječavate nastanak povreda koje nastanu zbog nepravilnog sjedenja (jako velik je popis ovih povreda), te se ugodnije voziti s vama zbog bolje kontrole (manje naglih pokreta).

U ovom tekstu ćemo govoriti o:

1.    Pravilan položaj za volanom,

2.    Uticaj položaja sjedenja na sigurnost,

3.    Posljedice nepravilnog sjedenja.

 

1. Pravilan položaj za volanom



Pravilna pozicija sjedišta:

- Sjedište treba biti na takvoj udaljenosti da nemate mogućnost ispružiti noge do kraja. Dakle, podesite udaljenost tako da koljeno bude savijeno i nakon pritiska kvačila do kraja.

Objašnjenje: U slučaju opasnosti refleksno ćete se oduprijeti nogama od naslona za nogu ili od papučice kočnice i slično. Ukoliko u takvoj situaciji možete ispružiti nogu do kraja – sav udarac će se prenijeti na kukove. Uzevši u obzir da pri frontalnom sudaru od samo 50km/h prosječna osoba ima težinu preko 5000 kg, jasno je da postoji opasnost od loma kukova, a radi se “samo” o brzini od 50km/h!

Nadalje, kada su noge ispružene centar mase je dalje od tijela, stoga vam je potrebno više snage i vremena da biste pomaknuli nogu. Što su noge bliže to je brzina pomicanja noge sa gasa na kočnicu veća. Također, ukoliko možete ispružiti nogu, postoji i povećana opasnost da će Vam noga jednostavno skliznuti s papučice.

- Naslonjač ne smije biti previše zalegnut, a pravilan (siguran) položaj je takav u kojem se ruke ne mogu ispružiti do kraja, odnosno u kojem se zglob ruke postavi na vrh volana uz blagi luk u laktu.

Objašnjenje: Kao i kod ispruženih nogu, tako se i ovdje u slučaju opasnosti čovjek refleksno opire rukama o volan. Ako ruke možete skroz ispružiti sav udarac će se prenijeti na ramena te često slijedi lom istih (ramena, kao i gotovo svaki drugi dio tijela, jednostavno ne mogu podnijeti tolika opterećenja).

Nadalje, ako su ruke skroz ispružene – 30% ćete sporije zakrenuti volan. Ukoliko kod zanošenja vozila zakasnite samo stotinku sekunde – više nećete biti u mogućnosti povratiti kontrolu nad vozilom. (Ispružite skroz ruke ispred sebe i zakrenite u jednom smjeru što brže možete, kao da držite volan. Sada to isto ponovite sa rukama blizu tijela. Što primjećujete?).

- Naslon za glavu mora biti podešen da podupire glavu, i da je koji centimetar iznad glave.

Objašnjenje: Ukoliko iza glave nema naslona za glavu sigurno će doći do ozbiljnih ozljeda i pri benignom sudaru. Bez naslona za glavu, a ako Vas neko udari sa zadnje strane vozila, glava će trznuti unazad što će rezultirati puknućem vratne kičme i pri vrlo malim brzinama.

U slučaju opasnosti refleksno ćete se oduprijeti i nogama i rukama, zbog čega ćete se malo izdignuti iz sjedišta, stoga je bitno da naslon za glavu bude malo iznad glave pri normalnom sjedenju.

 

Pravilno rukovanje volanom:




- Obje ruke uvijek kada je moguće trebaju biti na volanu.

- Pravilan položaj ruku odgovara kazaljkama sata: 9-3 h.

- Tokom okretanja volana ruke ne smiju udarati o koljena. Ovo se obično ispravi podešavanjem volana, a ako se nema takva mogućnost treba podesiti visinu sjedišta.

- Prilikom nailaska na zavoj, obavezna je korekcija kako bi se zavoj savladao bez isprepletanja ruku, odnosno bez potrebe za puštanjem volana s jednom rukom.

 

2. Uticaj položaja sjedenja na sigurnost

Već smo naveli opasne posljedice koje nastaju kao rezultat nepravilnog sjedenja za volanom automobila. Ovdje ćemo ih samo nabrojati:

1.    Povećan rizik od povreda i pri benignim sudarima,

2.    30% više vremena potrebno za rekaciju nakon uočene opasnosti,

3.    Gubitak kontrole uslijed nepravilnog sjedenja.

 

3. Ozljede koje nastaju nepravilnim sjedenjem



Povrede kukova su često posljedica sudara, a nastaju uslijed nepravilnog sjedenja. Ove povrede spadaju u teške tjelesne povrede, a oporavak o istih je dugotrajan i rijetko potpun. Starenjem ove povrede se vraćaju u obliku boli i smanjenju pokretljivosti. Velik broj osoba koje su pretrpjele ove povrede kažu da bol nikada ne prestane, sve do zamjene kukova umjetnima!

 

 




Povrede vrata su česta vrsta povreda u automobilskim nesrećama.

Najčešće povrede su deformacija (neck strain) koja nastaje uslijed naglog trzaja glave, povreda zatiljnog živca (Cervical Radiculopathy / pinched nerve) što za posljedicu ima slabost u rukama i mišićima, bol u vratu uslijed povrede vratnog diska (Herniated Disc) što rezultira ispuštanjem hemikalije koja nadražuje živac te na taj način uzrokuje bol, itd..

 



Povrede lica, mogu nastati od gotovo bilo čega – udarac u volan, kontrolnu ploču, staklo, itd.. Ovakve povrede su uglavnom rezultat nekorištenja sigurnosnog pojasa!

 

 

 

 


Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S