PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

EKOLOŠKA VOŽNJA (pozitivni efekti)


Eko-vožnja

 

Osnovni cilj eko-vožnje jeste smanjenje potrošnje goriva i smanjenje emisije ispušnih plinova.

 

Zašto eko-vožnja?

 

EKO vožnja iz razloga jer je to jedan moderni, novi stil vožnje, a temelji se na povećanju brige o svijesti očuvanja okoliša. U tom smislu EKO vožnja omogućuje prije svega uštedu u potrošnji goriva, a ako to gledamo u današnjim financijskim uslovima onda su očiti benefiti i koristi od primjene eko stila vožnje.

 

Kako bi smo mogli govoriti o EKO stilu vožnje onda promatrajmo taj segment sa dva aspekt: prvi aspekt je onaj koji se odnosi na samu tehniku vožnje, a drugi aspekt je onaj koji se odnosi na osobnost, odnosno na razmišljanje i na povećanje svijesti tokom upravljanja automobilom u svakodnevici.

 

U tom smislu, kada je riječ o tehnici vožnje, postoje upute i pravila koja se koriste prilikom eko stila vožnje, a svode se prije svega na nježnost/umjerenost prilikom rada s papučicom gasa, prilikom mijenjanja brzina – vožnja u višoj brzini sa nižim brojem obrtaja, održavanjem kontinuirane brzine i posebno izbjegavanje naglih ubrzavanja, naglih usporavanja ili kočenja i naravno ono što je vrlo važno a to je vožnja prema saobraćajnim propisima s poštivanjem ograničenja brzine.

 

Takav stil vožnje omogućuje ugodnu vožnju, vožnju bez stresa i agresivnosti, i u konačnici sigurniju vožnju koja će doprinjeti smanjenju broja saobraćajnih nesreće.

Drugi aspekt je osobnost, odnosno povećanje svijesti građana, potaknuti građane da povećaju svijest i brigu u očuvanju okoliša, a eko vožnja i smanjenje potrošnje goriva je jedan od najboljih i najučinkovitijih načina koji može u vrlo kratkom razdoblju i s vrlo malo edukacije dati rezultate.

 

Dakle, cilj je da svaki vozač pronađe sebe i da kada sjedne u automobil počne razmišljati kako upravlja svojim automobilom.

 

Kako uštedjeti eko-vožnjom

·         Na vrijeme planirajte svoje putovanje

·         Izbjegavajte zagrijavanje motora prije polaska

·         Izbjegavajte rad motora u neutralnom hodu

·         Čim prije mijenjajte u višu brzinu

·         Vozite pri niskom broju obrtaja motora

·         Ubrzavajte i usporavajte nježno i kočite pravovremeno

·         Izbjegavajte nagla kočenja

·         Što je moguće češće kočite motorom

·         Koristite dodatne uređaje i opremu u automobilu (pokazivač broja obrtaja, putno računalo, tempomat, ekonometar, ograničivač brzine...)

·         Racionalno koristite klima uređaj u vozilu

·         Uklonite nepotreban teret s krova automobila

·         Tokom vožnje predviđajte odvijanje saobraćaja

·         Redovito provjeravajte propisani pritisak zraka u gumama

·          

Da ekološki način vožnje može donijeti još veće uštede, pokazuje i izračun zaposlenika programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) koji su učestvovali u kampanji  “Učinimo aute zelenima”. Prema toj računici, automobil koji u prosjeku troši 7,04 litara goriva na 100 pređenih kilometara, zelenom vožnjom, primjerice, provjerom pritiska u gumama, racionalnim korištenjem klima-uređaja, umjerenom brzinom vožnje te smanjenjem tereta u vozilu, potrošnju goriva može smanjiti i za 2,11 litara, odnosno za čak 30 %!

 

Prednosti eko-vožnje

 

·         Smanjenje potrošnje goriva do 10% bez značajnijeg povećanja vremena putovanja

·         Ušteda novca

·         Smanjenje emisije CO²

·         Ugodna vožnja

·         Smanjenje stresa i agresivnosti

·         Poštivanje saobraćajnih propisa

·         Vožnja bez novčanih kazni

 

Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S