PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

MOBITEL U AUTOMOBILU: Vozi sad, pričaj kasnije!




Usprkos zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnogi vozači i vozačice se niti tokom vožnje ne odriču razgovora putem mobitela, čitanja poruka, a ponekad se čak upuštaju i u pisanje i slanje poruka. Na taj način izravno ugrožavaju sebe i ostale učesnike u saobraćaju.


Naime, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je slijedeće:

  • Za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju na javnom putu vozač ne smije koristiti mobilni telefon odnosno druge uređaje za komuniciranje ako nema odnosno ne koristi opremu koja omogućava komuniciranje bez angažiranja ruku za vrijeme vožnje. Vozač ne smije koristiti audio odnosno video uređaje tako da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju niti preduzimati druge radnje koje ometaju njegovu pažnju prilikom upravljanja vozilom. (Član 33. Stav 1.).

            Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 100,00 KM do 300, 00 KM. (Član 235., Stav 1a).


Kako svakodnevno uočavamo vozače koji u toku vožnje upotrebljavaju mobitel, podsjećamo na slijedeće:

- Obavezno koristite tzv. handsfree sistem – u protivnom činite prekršaj.

- U toku vožnje ili putovanja mobitel koristite u situacijama kada je potrebno pozvati pomoć npr. u slučaju kvara ili nesreće.

- Novi uređaji koji se koriste tokom vožnje (mobiteli, navigacija i ostalo) često ometaju vozače i odvraćaju im pozornost od ceste.

- Upotreba mobitela (razgovor, a naročito čitanje ili pisanje poruka) smanjuje koncentraciju, a kod nekih vozača može dovesti do usporavanja reakcija

 (npr. prilikom promjene svjetla na semaforu, u slučaju da vozilo koje se nalazi ispred njih naglo zakoči i sl.).

- Vozači koji koriste mobitel tokom vožnje (čak ukoliko koriste handsfree sistem) imaju suženo vidno polje tako da ne uočavaju periferne informacije (npr. saobraćajne znakove, semafore, druga vozila).

NE ZABORAVITE:

Mnogi, pa tako i vozači ne mogu istodobno biti jednako koncentrirani na dvije radnje, vožnju i korištenje mobitela, niti na njih pravilno i pravovremeno reagirati. Izostanak pravilne i pravovremene reakcije nažalost za posljedicu može imati saobraćajnu nesreću, odnosno stradanje ljudi i nastanak materijalne štete.

 

Zato  vozačima savjetujemo:

Ne koristite mobitel u toku vožnje, te tako budite odgovoran i siguran učesnik u saobraćaju!


 

Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S