PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

FAKTORI KOJI UTIČU NA VOŽNJU

Brzina reagovanja, odnosno vrijeme koje je potrebno vozaču da reaguje veoma je važno za bezbijednu vožnju. Pri tome vozač mora da posjeduje i specifične psihomotorne sposobnosti kao što su: brzina reagovanja, sklad vizuelnog primjećivanja, brzinu i prilagođenost pokreta ruku i nogu.


VRIJEME REAGOVANJA


Vrijeme reagovanja razlikuje se od vozača do vozača. Odnosi se na psihičku reakciju i zavisi od:

  • - vremena zapažanja i shvatanja opasnosti
  • - vremena prepoznavanja i procjene
  • - vremena odlučivanja
  • - vremena akcije

Različiti faktori utiču na vrijeme reagovanja vozača. Neki od njih su: sposobnost, psihičko stanje vozača, vrsta podražaja, starosna dob vozača, nivo njegovog znanja i vještina, iznenadne pojave opasnosti, brzine kretanja vozila.

Uslijed djelovanja specifičnih spoljašnjih ili unutrašnjih faktora produžiće se i vrijeme reagovanja.

Iz ovoga slijedi disproporcija koja kaže – ukoliko je vrijeme reagovanja kraće i brzina kretanja vozila manja i put reagovanja će biti kraći.

Stanje kočnica, kolovoza i pneumatika nema uticaj na dužinu puta reagovanja vozača, pri tome se za izračunavanje uzima prosječno vrijeme, koje neki još nazivaju i psihotehničko vrijeme. To vrijeme iznosi oko 1 sekundu.

Opasnost u saobraćaju ćete brže uočiti ukoliko vozite prilagođenom brzinom, imate veći nivo znanja, više vozačkog iskustva, dobro predviđate opasnost i ukoliko niste pod uticajem droge, lijekova ili alkohola.


PAŽNJA VOZAČA


Pažnja predstavlja stanje povećane budnosti gde je psihička aktivnost usmjerena na nešto određeno. Iz spoljašnjeg okruženja na čovjeka deluje veliki broj draži ali on, zapravo, uspjeva da opazi mali broj. Da li će i uopšte koje informacije biti primljene zavisi od četiri faktora: trajanja, obima, distribucije i inteziteta pažnje.

Čovjek svojom pažnjom može da zapazi samo ograničen broj predmeta i on iznosi 5+-2. Stalnost ili postojanost su bitne karakteristike pažnje. Gipkost pažnje se ogleda u lakoći prelaska pažnje sa jednog predmeta na drugi.

Negativan utisak imamo kada je pažnja više usmjerena na unutrašnji život nego na saobraćajna dešavanja ali i kada je pažnja skrenuta sa saobraćajnih dešavanja na druge atraktivne sadržaje.

Također, efekat pažnje se negativno izražava i kroz: pažnju usredsređenu na samo jednu radnju ili objekat, dok upravljanje vozilom zahtijeva opažanje više elemenata iz okruženja i smanjenu sposobnost istovremenog opažanja većeg broja akustičnih i vizuelnih signala.

Problem održavanja pažnje posebno je vidan kod mladih vozača, kada mladi i mahom neiskusni vozači imaju problema da uoče, održe i usmjere pažnju na bitne elemente iz spoljašnjeg okruženja.

Čak i iskusniji vozači mogu da se ne sjete šta se dogodilo u nekoliko kilometara vožnje. Nije rijetkost da se vozači mogu naći u situaciji da ne primjete ili prekasno primjete nešto što je od značaja za vožnju, prvenstveno iz razloga što su im misli odlutale na potpuno neku drugu temu.

Kada je neko koncentrisan onda je on u stanju da usmjeri svoju pažnju na ono što radi, kada je ta pažnja intezivna i dovoljno dugo traje. Koncentracija predstavlja dinamički mehanizam  koji aktivira i koordinira naše mentalne i fizičke kapacitete. Pri tome selektivnost, intezitet i motivacija imaju značajnu ulogu.


NEPAŽNJA VOZAČA


Nepažnja može nastati sanjarenjem ili pod dejstvom raznih misli.

Distrakcija, odnosno ometanje pažnje nastaje kao posljedica onih aktivnosti  čiji je uzrok objekat ili događaj koji se nalazi u ili ček van vozila u saobraćaju.

Korištenje mobilnih telefona predstavlja odličan primjer odvlačenja, odnosno ometanja pažnje kod vozača. Tada dolazi do vizuelne, audiokognitivne i biomehaničke distrakcije.

 

Korištenje mobilnih telefona:

  • - produžava vrijeme reakcije do 50%
  • - neopažaju se važni saobraćajni signali i znakovi
  • - smanjuje se generalna svijest o saobraćaju
  • - donose se rizičnije odluke
  • - kompenzatorna ponašanja povećanje odstojanja ili smanjenja brzine u odnosu na vozila ispred vas

 

Još negativniji uticaj na pažnju vozača ima kucanje SMS poruka.


UMOR-FAKTORI KOJI DOPRINOSE UMORU I NJIHOVO OTKLANJANJE


Umor predstavlja jedan od najzačajnih faktora koji djeluju na bezbijednu vožnju. Njega karakteriše opadanje radnog učinka posle neprekidnog otklanjanja neke mentalne ili fizičke aktivnosti.

 

Obično se javlja poslije 4-5 sati vožnje i po Zakonu tada vozač mora da napravi pauzu od 45 minuta kako bi se odmorio. Također, dobar savjet je da prošetate malo ili uradite par vježbi.

Umor je povezan sa budnosti. 

Budnost predstavlja takvo stanje u kome postoji spremnost i mogućnost da se reaguje na određene promjene značajne za bezbijednu vožnju.

Zagađenje vazduha može dovesti do povećanog umora kod vozača. Čak šta više može dovesti i do trovanja. Prvi znaci trovanja su: teško disanje, umor, gubljenje mišišićne snage, pojava crvene boje na licu vozača, malaksalost.

Ukoliko uočite trovanje ugljen-monoksidom zaustavite bezbijedno vozilo, proluftirajte kabinu, izađite na vazduh i dubokim mirnim disanjem u trajanju od pola sata do sat vremena pokušajte da smanjite koncentraciju otrovnog gasa u krvi.


ISHRANA


Nepravilna ishrana koja može biti preobilna i u smanjenim količinama, negativno djeluje na psihofizičku sposobnost vozača. Zato se za vrijeme duže vožnje vozačima preporučuje da uzimaju manje obroke uz dodatak čokolade, keksa i voćnih sokova. Pomenute namirnice doprinjet će boljoj koncentraciji i vitalnosti.

 

Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S