PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

NEKA OD PRAVILA ZA SIGURNU I UGODNU VOŽNJU


Svaki put kada ste za volanom i sjedite u udobnosti svog sjedišta, riskirate mnogo toga. Ipak, da bi vam vožnja bila što ugodnija i što sigurnija, sa što manje rizika i nepredvidivih situacija, vrijedi primijeniti mjere preventive.


1- 

Uvijek sjedite u pravilnu poziciju.

Ukoliko je neko drugi vozio automobil, nemojte da vam bude problem odvojiti par sekundi prije vožnje i namjestiti sjedište u optimalnu poziciju.

2-

Glavu držite najmanje 30 cm udaljenu od volana. To je minimum za pravilno funkcioniranje zračnog jastuka.

3- 

Namjestite ogledala i retrovizore tako da imate potpuni pregled na ono što se događa oko vas.

4- 

Provjerite pojas za vezanje. Pravilno ga stavite i ispravite jer da bi funkcionirao dobro ne smije nigdje biti zavrnut ili presavijen.

5- 

Nemojte stavljati naočale, novčanike ili kartice od parkinga ispred control panela. Krupnije stvari će vam zaklanjati pogled i nećete vidjeti cijeli panel, a kartice mogu reflektirati svjetlost i činiti panel nejasnim.

6- 

Kada vozite, pratite ostala vozila u saobraćaju, ne samo ono ispred sebe.

7- 

Stalno provjeravajte razmak između vašeg i vozila ispred. Morali biste imati najmanje dvije sekunde za reakciju. Kako provjeriti imate li dobar razmak? Zapazite neki znak ili drugi objekt uz cestu, kada auto ispred vas prođe pokraj njega, započnite lagano izgovarati: dvadeset jedan, dvadeset dva… Ne biste smjeli stići do tog objekta prije nego ste ovo izgovorili. U protivnom usporite i povećajte razmak.

8- 

Usporite i povećajte razmak ako su i uslovi na putu lošiji poput klizavog kolovoza ili loše vidljivosti.

9- 

Uvijek vozite prema ograničenjima, te vožnju prilagodite uslovima na putu. To je možda ispod vaših mogućnosti i procjene koliko brzo biste mogli ići, ali nemaju svi dobar auto i sposobnosti u vožnji poput vas. Na ovaj način neutralizirate tuđe pogreške.

10- 

Kada se prestrojavate uvijek se brzinski okrenite kako biste provjerili mrtvi ugao.

11- 

Uvijek pokažite žmigavcem namjeru skretanja. Kod skretanja u lijevo dajte lijevi žmigavac, kod skretanja u desno desni. Tj. ako ćete volan okrenuti u desno pri skretanju uključite desni žmigavac, ako ćete volan pri skretanju okrenuti u lijevo uključite lijevi žmigavac. Ovo se većini ljudi čini potpuno logično, ali ipak ima mnogo onih koji daju pogrešan žmigavac.

12- 

Kada se prestrojavate, nemojte stati, nego brzinu prilagodite tako da se možete jednostavnije uključiti u tempo saobraćaja u susjednoj traci.

13- 

Brzinu prilagodite uslovima. To može biti i ispod ograničenja. Postavljena ograničenja nisu optimum za vožnju, nego zakonom dozvoljeni maksimum.

14- 

Osim kada pretičete, ostavite lijevu traku slobodnom. Vozite u desnoj.

15- 

Vremenski uslovi, svjetla, pa i boja auta utječu na vidljivost automobila. Ako vi vidite jasno druga vozila, ne znači da oni vide vas.

16- 

Imajte razumijevanja za druge vozače i njihove pogreške.

17- 

Nemojte koristiti mobitel za vrijeme vožnje.

18- 

Najopasnija je kiša poslije sušnog perioda jer je tada put jako klizav.

19- 

Pljusak će potpuno smanjiti vidljivost. Zaustavite se na prvom proširenju ili parkingu i pričekajte da prođe.

20- 

Pokušajte izbjeći lokve na putu i smanjite brzinu ako ne možete procijeniti njihovu stvarnu dubinu.

21-

Uvijek imajte kvalitetne metlice i dobro sredstvo za čišćenje kako bi vjetrobransko staklo bilo savršeno čisto. Tu ne smijete štedjeti.

22-

 Iznenadno kočenje i promjene brzine mogu zadati probleme učesnicima u saobraćaju iza vas. Nemojte misliti kako vas se ne tiče ono što se događa iza. Uslove prilagodite svemu što se događa i ispred vas i iza.

23- 

Vidljivost drugih učesnika u saobraćaju može biti smanjena noću, posebno pješaka i biciklista. Obratite posebnu pažnju na to.

24-

 Prije  vožnje dobro se naspavajte, posebno ako vozite na veće udaljenosti.

25- 

Prije kretanja na dugi put nemojte dva – tri dana ostajati kasno budni, nego liježite prije ponoći.

26- 

U autu, neka temperatura bude ugodna i neka svjež zrak cirkulira.

27- 

Napravite pauzu svakih dva sata vožnje od minimalno 15 minuta. Izađite iz vozila, malo se protegnite i prohodajte kako biste potaknuli cirkulaciju.

28- 

Ako ste pospani nemojte voziti. Tako ugrožavat svoj život, život suputnika i ostalih učesnika u saobraćaju.

29- 

Nemojte piti  jer vas i male količine alkohola čine pospanijima i manje koncentriranima.

30- 

S vremena na vrijeme ponovno prelistajte knjigu iz koje ste učili za polaganje vozačkog. Neke znakove koje ne viđate često ili pravila koja ne koristite možda ste zaboravili.

     

Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S