PRIVREDNI CENTAR SKENDERIJA, BULEVAR STUP

POMOĆ KOD PROBUŠENIH GUMA

Saznajte kako si najlakše i najbrže pomoći kod probušene gume!

 

 

Pjene će brzo zakrpiti manju pukotinu na gumi, jednostavne su za korištenje, ali su samo privremeno rješenje, do odlaska prvom vulkanizeru, a stoje isto koliko i krpljenje gume kod stručnjaka.

 

S probušenom gumom tokom vozačkog staža susrest će se gotovo svaki vozač i to je definitivno situacija u kojoj se niko ne voli naći. Vozači, barem oni koji se nikada nisu zatekli u takvoj situaciji, misle da je mijenjanje gume težak i dugotrajan posao pri kojem će ozbiljno zaprljati ruke.

Pokazat ćemo na koje sve načine možete riješiti problem s probušenom gumom te koji su načini zamjene i krpljenja probušene gume najbrži, najučinkovitiji ali i najsigurniji.

 

Navest ćemo sljedeće načine:

 

Probušenu gumu zamijeniti rezervnom

 

Za one koji se, na svoju sreću, nikada nisu susreli s problemom probušene gume najprije ćemo pojasniti postupak postavljanja rezervne gume koja se nalazi u gepeku svakog automobila. U istom tom gepeku uz gumu je zapakovana i dizalica te šarafciger i oni su vam glavni saveznici u skidanju probušene gume. Najprije skinite ratkapu s točka, zatim šarafcigerom otpustite šaraf. Uzmite dizalicu, čvrsto je namjestite i počnite dizati vozilo.Otpustite šarafe do kraja, potom povucite probušenu gumu prema sebi, skinite je i na njeno mjesto postavite rezervnu. Šarafima učvrstite rezervnu gumu, ali ne do kraja, dizalicom spustite automobil i tek onda čvrsto zategnite šarafe. Za ovaj će vam posao sigurno trebati 20-ak minuta ako ga radite prvi put. Na isti ćete način postaviti i rezervnu gumu manjih dimenzija, ali morate imati na umu da s takvim pneumatikom ne možete ići na ‘duge staze’. Rezervni pneumatik manjih dimenzija napravljen je od lakših materijala i s njim se ne smijete voziti brže od 50 km/h. Vožnja s takvom gumom uveliko umanjuje performanse vašeg automobila i poslužit će vam samo za vožnju do najbližeg vulkanizera.

 

Pjene za krpljnje gume

 

Prije nego što počnete ubrizgavati pjenu u gumu, morate ukloniti predmet koji je doveo do bušenja gume (najčešće je to ekser ili oštar kamenčić) i zatim ispuhati preostali zrak iz gume. Pjenu prije korištenja dobro protresite, cjevčicu koja se nalazi na vrhu boce pričvrstite na ventil od gume i ubrizgajte pjenu u nju. Jasno je da su pjene privremeno rješenje i pomoć ako nemate nijednu drugu opciju. Čim ušpricate pjenu, sjednite u automobil i vozite pet kilometara umjerenom brzinom kako bi se guma zagrijala i pjena ravnomjerno rasporedila. Što je moguće prije kontrolirajte pritisak u gumama i posavjetujte se sa stručnom osobom. Veće se štete mogu popraviti na uobičajen način.

 

Ekserčići i sitni oštri predmeti i iglice uz oštećenja od ivičnjak najčešći su uzrok pukotina na gumama. Kada se guma rasiječe parkiranjem na ivičnjak, nema joj pomoći.

Rezervna guma kod većine prozvođača automobila dio je standardne opreme, no dogodi se da umjesto nje u prtljažniku pronađete kit-opremu s kompresorom za popravak gume. Naime, na takav su se potez prije 20-ak godina odlučili pojedini proizvođači jer su smatrali da je rezervna guma preteška i da utječe na potrošnju goriva, a s obzirom na to da je oprema s kitom i kompresorom u prosjeku teška oko dva kilograma, odnosno da je gotovo deset kilograma lakša od rezervne gume i ne utječe na veću potrošnju goriva, bilo je logično izbaciti rezervnu gumu iz gepeka. Potrebno je ponovno naglasiti kako vam kit s kompresorom koristi samo ako je gumu probušio ekser, no ako je guma razrezana, ovaj vam pribor ne koristi. Iz istog je razloga rezervnu gumu standardnih dimenzija zamijenila rezervna guma manjih dimenzija. Najsigurnija opcija je rezervna guma istih dimenzija kao i pneumatici na vašem vozilu, a sve ostalo su privremena i nepouzdana rješenja.

 

Osim navedenih sredstava, na tržištu postoje i kvalitetnije opcije, koje, naravno, malo više i koštaju. Naravno, postoje i jeftinije opcije koje su dostupne u većini trgovina autokozmetikom ili pak u trgovačkim lancima specijaliziranim za opremu automobila. U takvim trgovinama najčešće se nude kitovi za popravak gume s kompresorom. Oni imaju specijalnu tekućinu za krpanje guma koja popravlja rupe u gumama do 5 mm. Inače, kit treba biti dio obavezne opreme kod automobila koji nemaju rezervni točak.

Pazite na starost gume, istrošenost i provjeravajte pritisak u gumama

Kako biste izbjegli probleme s gumama, valja ih pravilno skladištiti i brinuti se o njima. Prije svega, redovno provjeravajte pritisak u gumama koji su preporučili proizvođači. Svakako trebate i balansirati gume, pogotovo kada ljetne zamjenjujete zimskima i obrnuto, jer tako omogućavate umjerenu potrošnju pneumatika i veću udobnost u vožnji. Prije skadištenja zimskih ili ljetnih guma uvjerite se da na njima nema kamenčića ili sličnih oštrih predmeta i svakako ih operite. Složite ih okomito na mjesto gdje temperatura ne prelazi 35 stepeni. Kako se ne biste doveli u situaciju da vam guma pukne na cesti, pazite na starost gume i na to koliko je istrošena te redovito provjeravajte pritisak.

 

Ako vam se dogodi da u gepeku nemate ni rezervnu gumu ni onu manjih dimenzija niti vam je pri ruci pjena ili kit za krpljenje pukotine na gumi, uvijek možete pozvati šlep službu koja će vam priskočiti u pomoć i odvesti vas do vulkanizera.

Auto-škola Semafor 2017. Sva prava zadržana. Razvili ID-S